• Reglarea computerizata a ocluziei dentare


  Reglarea ocluziei este esentiala in reusita regenerarii prin tehnica Electronic Doctor. De aceea va prezentam cele mai avansate tehnici si dispozitive pe care noi le folosim si obtinem succesul mult dorit in majoritatea cazurilor.

  Reglarea contactelor ocluzale - factor esential in mentinerea ligamentului alveolo-dentar

  Tehnica clasica pe care toti am utilizat-o consta in marcarea cu hartie de articulatie a contactelor ocluzale si apoi slefuirea selectiva a contactelor pe care le consideram patogene. Trebuie precizat ca nu exista nici o legatura intre suprafata marcata de hartia de articulatie si intensitatea reala a contactului, putem spune ca folosind hartia de articulatie contactele cu intensitate foarte mare nici macar nu apar.

  Este un lucru exemplificat in viata de zi cu zi de urmele lasate de pantofi. Astfel, pantofii barbatilor lasa urme cu suprafata mare chiar daca intensitatea fortei pe unitatea de suprafata este mica in comparatie cu tocurile femeilor care nu lasa urme evidente in ciuda intensitatii foarte mari a fortei pe unitatea de suprafata.

  In practica am intalnit foarte frecvent contacte extrem de puternice ca intensitate care nici macar nu erau evidentiate de hartia de articulatie si contacte bine exprimate de catre hartia de articulatie (suprafata mare) care aveau intensitate normala si nu trebuiau slefuite.

  Hartia de articulatie poate arata toate contactele din cursul intercuspidarii sau al miscarilor excursive dar nu va putea niciodata sa identifice unde se realizeaza primul contact, al doilea si sa ne confirme distributia real uniforma a contactelor din punct de vedere al intensitatii

  Singura sansa pentru a vizualiza dinamica intensitatii contactelor, este sa folosim senzori de intensitate a fortei conectati la computer care sa realizeze harta pe fiecare dinte in timpul contactelor statice si dinamice.

  In momentul in care cunoastem pozitionarea exacta a contactului cu intensitate mult prea mare vom putea face o slefuire selectiva in cunostinta de cauza fara a avea riscul de a slefui contacte cu intensitate normala si a lasa trecute cu vederea contacte patogene. Aceasta tehnica ne permite stabilirea unui diagnostic clar, ne ajuta sa protejam ligamentul alveolo dentar existent sau proaspat regenerat.

  Regenerarea ligamentului produsa prin tehnica Electronic Doctor in timpul utilizarii gutierelor incepe cu regenerarea unui filament foarte subtire pe care trebuie sa il protejam pentru a nu fi distrus in ziua urmatoare de miscarile masticatorii. Astfeli regenerarea va putea continua fiziologic prin transmiterea semnalelor regeneratoare de catre gutierele Electronic Doctor care determina refacerea ligamentelor alveolo dentare prin aportul de celule autologe nediferentiate care se vor transforma fie in cementoblaste, fie osteoblaste fie fibroblaste.

  De asemenea secventialitatea contactelor este esentiala deoarece daca un pacient suporta intreaga forta masticatorie pe un singur dinte chiar pentru cateva sutimi de secunda poate fi suficient pentru a distruge ligamentul alveolo-dentar pe care tocmai l-am regenerat prin tehnica Electronic Doctor. Combinarea celor doua tehnici avansate de regenerare respectiv protejare a ligamentului alveolo-dentar va permite mentinerea dintilor naturali pe arcada o periada foarte lunga.